Monday, July 4, 2011

Blogger Jadi Senjata Politik
Proksi pihak tertentu atau pandangan peribadi rakyat dalam isu politik Malaysia?

Era pascamodenisme merupakan era lambakan maklumat dan pelbagai informasi. Jika sebelum ini ilmu atau sebarang maklumat hanya boleh diperoleh melalui sumber yang terhad, tetapi hari ini, segalanya berada di hujung jari.

Antara medium yang menawarkan maklumat ialah blog yang antara tujuannya supaya ia dilawati dan pelawat dapat menikmati karya serta idea blogger selain ia menjana pendapatan tambahan.

Dalam membina satu-satu blog, tidak ada sebarang syarat atau kelulusan minimum dalam bidang tertentu; asal sahaja individu berkenaan mempunyai kemahiran untuk menulis dan menterjemah pandangan serta apa yang dirasainya, ia boleh dihasilkan.

Apabila kebebasan sebegini wujud dalam dunia Internet, sesiapa sahaja boleh boleh menggunakannya untuk pelbagai tujuan. Di negara ini, selain digunakan untuk menyuarakan pendapat peribadi, blog juga digunakan dalam politik sebagai ‘senjata’ sama ada untuk menyerang ataupun bertahan.

Sebelum Pilihan Raya Umum 2008, senjata ini digunakan dengan begitu berjaya oleh penyokong dan pemimpin pembangkang untuk menyerang Barisan Nasional (BN) sehingga berjaya mewujudkan tsunami politik. Selepas 2008, taktik itu digunakan pula oleh penyokong dan pemimpin BN untuk menyerang kembali pembangkang.

Kini timbul apa yang digelar blogger proBN dan propembangkang apabila masing-masing menggunakan blog sebagai ‘senjata’ dalam peperangan politik. Antara yang blogger politik popular hari ini, termasuk Papa Gomo, RBF, Parpukari, Rockybru, Tukar Tiub, Unspinners, Kitagempur dan ramai lagi.

Wartawan Sinar Harian RISWANDI RAZAK berpeluang menemui enam blogger yang mewakili BN dan pembangkang baru-baru ini. Namun atas sebab-sebab tertentu, identiti mereka tidak dapat didedahkan. Ikuti wawancara itu.

Dalam laporan media baru-baru ini terdapat beberapa blogger didakwa menerima bayaran oleh individu tertentu?

RBF :: Saya tidak mengetahuinya. Blogger mana yang dimaksudkan juga saya tidak tahu. Saya jawab bagi pihak saya dan rakan-rakan saya sahaja. Kami semua tidak ada majikan. Apabila tidak ada majikan, sudah tentu tidak timbul soal gaji atau sebaliknya. Oleh kerana kami tidak ada majikan, atas sebab itulah kami bebas mengkritik mana-mana pihak. Dalam hal ini pihak anda boleh melihat sejarah penulisan di blog saya. Mana yang tak betul semuanya saya kritik. Begitu juga dengan blog rakan-rakan saya.

SHARPSHOOTER :: Itu kemungkinan besar blogger UMNO yang menerima upahan bulanan.


Bagaimana anda menerima respons atau kritikan yang diberikan oleh pembaca?

SAHABAT GUNUNG :: Sebagai bekas wartawan, saya rasa etika kewartawanan juga boleh diguna pakai dalam persoalan ini. Dalam hal ini, kita wajib menerima pandangan dan kritikan, tidak kurang juga yang memaki hamun namun sebagai seorang yang blogger, kita harus profesional dan matang terhadap segala kritikan dan pandangan pembaca blog. Saya sama sekali tidak akan membuang tulisan, pandangan dan komen yang negatif termasuk yang maki hamun, kerana itulah ‘pandangan’ pembaca yang membaca blog kita. Tidak semua pembaca yang akan menerima 100 peratus tulisan dan pandangan kita dalam blog kita.

MILO SUAM :: Bagi saya, ruangan komen memberikan saya gambaran penerimaan pembaca terhadap artikel-artikel yang saya keluarkan. Daripada itu saya dapat gambaran kasar secara ringkas apa yang mereka mahukan, dan artikel bagaimana yang perlu saya keluarkan. Saya cuba memuaskan hati semua pihak, tapi saya sedar saya tidak akan mampu berbuat demikian, maka apa yang saya lakukan adalah memuaskan hati seberapa banyak orang yang boleh. Saya menggalakkan kebebasan bersuara di ruangan komen, namun begitu terdapat sistem aduan automatik yang akan memadam sebarang komen melampau yang kurang menyenangkan majoriti pembaca.


Bagaimana seorang blogger menjadikan satu isu biasa bertukar menjadi sensasi sehingga mendapat perhatian pemimpin negara?

PAPA GOMO :: Ia terpulang kepada kreativiti seseorang blogger menjadikan isu tersebut hangat, sebagai contoh isu ADUN yang didakwa ditangkap khalwat dalam gerabak kereta api yang mana saksi telah meny:ebut penuh nama ADUN tersebut. Blogger memainkan isu ini serentak. Sebab itu topik tersebut menjadi hangat dan mendapat liputan daripada masyarakat. Ada juga isu, sebenarnya hangat namun apabila tidak ada kerjasama daripada blogger, ia tidak mendapat perhatian.

NOTA MERAH: :Blogger juga seperti wartawan, bukan sahaja bebas, malah mempunyai sumber maklumat eksklusif mengenai ‘kawan’ dan ‘lawan’. Yang berbeza, wartawan ada majikannya dan ada sesawang rasmi, blogger sebaliknya. Pun begitu, hampir tiada media yang bebas sebab media itu adalah alat propaganda, sama ada bias pada pemerintah, oposisi atau pelabur/pemegang saham. Blogger dalam hal ini lebih bebas melaporkan mengikut kehendaknya sendiri dan kebebasan ini mungkin menjadikan persembahan kewartawanannya lebih sensasi, kontroversi, kontemporari dan yang paling penting adalah eksklusif. Gaya penulisan yang longgar dari disiplin kewartawanan juga mungkin lebih menarik minat rakyat belakangan ini.


Benarkah blogger mengenali antara satu sama lain kerana identiti mereka tidak didedahkan?

SHARPSHOOTER :: Ia bergantung kepada di mana tempat tinggal blogger tersebut. Sekiranya blogger tersebut tinggal di Pulau Pinang sebagai contoh, sudah pasti blogger senegeri itu lebih rapat dan kerap bertemu jika mahu dibandingkan dengan blogger yang tinggal jauh
dari Pulau Pinang.

RBF :: Ada yang rapat dan selalu berjumpa atau membincangkan isu semasa. Contohnya jika di Lembah Klang, blogger dalam satu kumpulan yang selalu berjumpa ialah, saya
sebagai Ruang Bicara Faizal (RBF), House PK, Gerakan Anti PKR, Info Corner, Papa Gomo dan beberapa orang lagi. Manakala di Pulau Pinang, mereka mempunyai kumpulan mereka tersendiri. Contohnya, Pisau, Minda Intelek Melayu, Media Permatang Pauh dan beberapa
orang lagi.

Di Perak mereka ada kumpulan sendiri pula, begitu juga di negeri-negeri lain. Sekiranya ada sebarang majlis atau forum, kebiasaan kami semua akan bertemu di majlis tersebut. Ada juga yang berhubung menerusi Internet sahaja kerana berada jauh atau tidak mahu dikenali.

Contohnya blogger Unspinners, sehingga kini saya dan rakan-rakan blogger tidak mengenali
siapa mereka, cuma kami difahamkan mereka ada empat orang dalam satu kumpulan.


Untuk menjadi blogger dikenali, adakah memerlukan masa yang lama?

MILO SUAM: Saya ibaratkan membina sebuah blog seperti membuka sebuah warung menjual nasi lemak di dalam hutan. Perkara hampir mustahil untuk menjadikan warung ini laris kerana ia dibina di dalam hutan belantara, ditambah persaingan warung yang sudah lama bertapak dan dikenali serta lebih mudah dikunjungi. Promosi daripada akhbar dan laman web terkenal
banyak membantu saya menjadi blogger dikenali.

Jangka masa untuk menjadi blogger dikenali bergantung kepada promosi. Semakin hebat
promosi diterima, semakin singkat tempoh seseorang blogger itu dikenali ramai.

Memandangkan blog ‘Milo Suam’ sering kali menerima publisiti secara langsung dan tidak
langsung daripada laman web dan akhbar terkenal seperti Harakahdaily dan Malaysiakini,
barangkali ini telah membuatkan ‘Milo Suam’ dikenali ramai dalam masa singkat.

SAHABAT GUNUNG :: Saya sendiri membuat blog sahabatgunung. blogspot pada 2004, namun tujuan buat blog sekadar suka-suka Namun pada 2006, saya mula aktif, mahu jadi blogger dikenali. Dalam hal ini, bukan masa menjadi penentu tetapi isu dan penampilan blog
tersebut. Jika isu dan penampilan blog kita menarik, selain pandai mempromosikan blog kita dengan ‘menjengah’ ke blog-blog lain, komen di blog lain. Ianya sedikit sebanyak membantu mempromosikan blog kita. Dalam masa sama, kita juga harus bergantung kepada blog yang sudah ada nama atau dikenali kerana ia juga sedikit sebanyak dapat membantu.


Adakah wujud satu pertubuhan rasmi berdaftar dalam kalangan blogger?

PAPA GOMO :: Kami tidak berpersatuan, namun wujud dalam kumpulan tertentu seperti kita dapat lihat logo-logo di blog mempunyai maksud tersendiri. Blogger Pembela Negara, Blogger Nyamuk, yang sudah ada nama atau dikenali kerana ia juga sedikit sebanyak dapat
membantu.


Adakah wujud satu pertubuhan rasmi berdaftar dalam kalangan blogger?

PAPA GOMO :: Kami tidak berpersatuan, namun wujud dalam kumpulan tertentu seperti kita dapat lihat logo-logo di blog mempunyai maksud tersendiri. Blogger Pembela Negara, Blogger Nyamuk, Nadi Rakyat dan sebagainya. Walaupun berbeza kumpulan namun jika wujud sesuatu isu, kami akan bergabung membincangkan isu tersebut. Jika ditanya pada hari ini, blogger prokerajaan ataupun propembangkang tidak pernah bersatu di bawah satu bumbung melainkan kumpulan Blogger United diterajui oleh blogger-blogger awal sebelum kewujudan kami.

NOTA MERAH :: Dahulu tidak ada pun organisasi blogger propembangkang . Perang siber oleh blogger propembangkang tetap hebat terutama ketika menjelang ‘tsunami politik’ kerana waktu itu ada mood menolak UMNO-BN. Sekarang? Pemimpin pembangkang seakan hilang kreativiti untuk mencipta mood atau imaginasi yang mampu menggarap rakyat bersama arus perubahan, tetapi, blogger-blogger juga dipersalahkan. Sebab itu, blogger merasakan tidak
bersatu pun tak mengapa kerana yang penting adalah memainkan peranan masing-masing sebagai agen semak dan imbang bagi paksi kerajaan dan oposisi.


Adakah semua yang ditulis oleh blogger itu benar dan boleh diterima oleh pembaca?

NOTA MERAH :: Dunia media baru hari ini bukan lagi mempersoalkan mengenai kebenaran berita atau isu; dilihat benar sudah memadai sebenarnya, kerana rakyat di abad ke-21 berpegang dengan persepsi. Yang lebih penting bagi rakyat antaranya adalah soal persepsi atau sisi pandang kedua mengenai satusatu isu/perkara. Contoh yang baik, blog Tukar Tiub umpamanya tidak pun melaporkan berita mengikut kewartawanan formal, dengan “kah kah kah” di setiap berita media arus perdana yang di’copy & paste’ serta analisis spontan mengenai seseorang yang dekat dengan perdana menteri telah menjulang namanya ‘Tukar Tiub’ di persada siber.

PAPA GOMO :: Jika di tanya pada saya, maka saya adalah blogger prokerajaan yang menyatakan setiap isu yang dimainkan oleh kami, adalah benar dan sahih walaupun kadang
kala ianya tidak cukup bukti dan hanya berpandukan pada fakta yang ringkas. Kami kebiasaannya akan menyiasat sesuatu maklumat itu dan membincangkan hal tersebut
dalam kalangan blogger bagi mendapatkan hasil keputusannya. Sebagai contoh isu kes liwat Saiful Bukhari Azlan yang mana dinyatakan oleh pihak pembangkang adalah satu konspirasi semata-mata namun apabila kami mengadakan perjumpaan dengan beberapa pihak termasuk Saiful sendiri, kami mendapati tidak ada langsung unsur konspirasi malah jauh sama sekali dakwaan penglibatan Datin Seri Rosmah Mansur oleh pihak pembangkang.


Adakah kumpulan blogger ini mempunyai pemimpin tersendiri atau proksi tertentu untuk mengukuhkan atau menidakkan sesuatu isu politik di negara ini?

SHARPSHOOTER :: Katakan jika ianya benar walaupun pahit, rakyat negara ini perlu dipacu dan diarah dengan era politik baru yang berani berkata benar. Pemimpin politik wajib berani berkata benar jika ada ahli pimpinannya melakukan penyelewengan bukannya menyapu ke bawah permaidani indah. Rakyat sudah muak dengan amalan menyapu ke bawah permaidani kerana rakyat mahu pemimpin yang bersih dan besar harapan rakyat mahu melihat perubahan besar ini.

RBF :: Setakat hari ini saya tidak ada pemimpin tersendiri atau proksi, tetapi saya ada pemimpin- pemimpin tertentu yang saya minati. Untuk mengukuh atau menidakkan sesuatu
isu, pandai-pandailah cari sendiri sumbersumber tertentu yang berkaitan dengan isu. Ianya lebih kurang sama dengan cara wartawan bekerja. Namun perlu diingat, kebanyakan yang ditulis adalah pandangan peribadi. Blogger juga rakyat dan ada kalanya kita juga tidak bersetuju dengan sesetengah keputusan yang kerajaan lakukan. Mana yang kita rasa tak betul dan tidak puas hati kita akan kritik. Bukannya apabila saya selaku blogger prokerajaan maka saya akan bersetuju dengan apa sahaja yang kerajaan lakukan dan menyokongnya membuta tuli. Itulah bezanya antara blogger prokerajaan dengan blogger propembangkang.
Mengapakah blogger enggan identitinya diketahui? Adakah kerana artikel atau diri individu itu sendiri?


NOTA MERAH :: Blog tanpa identiti ini mungkin disebabkan mereka ini mahu memelihara keikhlasan mereka dalam berdakwah menerusi blog. Budaya ini memang wujud dalam orbit penulisan blog proPas, contohnya gelaran Penarik Beca, digunakan sebagai simbol perjuangan rakyat yang ikhlas dan bukannya populariti semata-mata. Blog tanpa identiti ini mungkin disebabkan penulis blog itu masih tidak ada nama atau tidak masyhur.


Maka, blogger tersebut bersandar pada suatu identiti lain yang masyhur. Sebagai contoh, usaha beberapa blogger proUMNO membangunkan sesawang Anwar Ibrahim Dot Com yang menumpang pada populariti Datuk Seri Anwar Ibrahim demi membunuh karakter Ketua Pembangkang itu serta PR yang dipimpinnya.

PAPA GOMO :: Ini adalah satu soalan yangpaling menarik. Kenapa ada blogger tidak mendedahkan identiti? Untuk makluman isu yang dibawa oleh kami adalah isu isu yang panas dan pastinya isu tersebut boleh mendatangkan masalah kepada yang terlibat dalam artikel kami. Atas faktor keselamatan diri dan keluarga maka profil diri kami tidak didedahkan.

Sebagi contoh isu ADUN yang dibongkar kumpulan Nadi Rakyat yang mana akhirnya Azmy Awang Kelana mendapat ugutan bunuh agar tidak memainkan isu tersebut. Satu lagi perkara pokok yang menyebabkan kami tidak menonjolkan diri adalah kerana kami bukan pemimpin ataupun ahli politik yang mempunyai kepentingan dalam karier politik. Ada yang kenal dan ada yang tidak namun matlamat kami tetap sama iaitu menangkis dakyah fitnah dan propaganda pembangkang dan menjelaskan kepada rakyat akan kepincangan pembangkang.


BERSAMBUNG ESOKSumber: SinarHarian0 comments:

Post a Comment

Share

ENTRY POPULAR THIS WEEK