Saturday, June 11, 2011

Benarkah~Pakaian Berupa Sayuran Yang Boleh Dimakan?

GAO pakai daun salad bagi  menjayakan kempen diet sayur di China.
GAO pakai daun salad bagi menjayakan kempen diet sayur di China.
Aktres China pakai baju daun salad lancar kempen PETA

BEIJING: Pakaian aktres China, Gao Yuanyuan kelihatan seperti boleh dimakan kerana diperbuat daripada daun salad. Gao menggayakannya sebagai usaha kumpulan memperjuangkan hak haiwan, PETA untuk menggalakkan orang ramai makan lebih sayur berikutan peningkatan pengambilan daging di China.
Dihiasi daun hijau gelap yang tergantung, Gao juga memakai rantai daripada lada merah.
“Selepas beralih kepada diet berasaskan sayur, saya rasa lebih ringan,” kata Gao.

“Ketika memulakan pemakanan berasaskan sayur, memang saya tidak begitu biasa hingga terus mengambil banyak makanan berkanji menyebabkan berat badan turut meningkat. Tetapi, saya rasa lebih bertenaga sekarang kerana makan lebih banyak sayur,” katanya.

Mengikut sejarah, rakyat China sudah lama mengamalkan diet sayuran tetapi berikutan gaya hidup dan pendapatan yang meningkat di kalangan penduduk kelas pertengahan, ramai lebih gemar daging.

Secara purata, setiap penduduk China makan 55 kilogram daging setahun.
Malah, wakil PETA, Jason Baker, berkata pengambilan daging di kalangan penduduk China meningkat empat kali ganda sejak empat dekad lalu, faktor yang menyebabkan peningkatan masalah kesihatan.

“Walaupun pengambilan daging per kapita masih rendah berbanding penduduk Barat, ia semakin meningkat termasuk penyakit berkait dengan pemakanan daging seperti barah dan sakit jantung,” katanya merujuk pertambahan ladang penternakan di China.

Bagi orang yang suka makan daging, mereka meragui hujah mengenai pemakanan sayur.

“Makan lebih banyak sayur bukanlah cara menjaga kesihatan yang seimbang,” kata penduduk Beijing, Wang. – Reuters2 comments:

LyenaNana said...

awesome....!

hahahahah~

aPIP said...

huhuhu

Post a Comment

Share

ENTRY POPULAR THIS WEEK