Thursday, June 23, 2011

Pemain tenis ini kecilkan payudara kerana gangguan


Punya payudara besar kadang menguntungkan dari sisi penampilan, namun boleh juga mengurangi kelincahan. Kerana merasa kurang selesa bergerak, seorang petenis rela memperkecil ukuran payudaranya dan kini prestasinya langsung memuncak.

Simona Halep, pemain tenis muda berasal Romania sukses menjalani operasi payudara untuk mengurangi ukurannya dari 34 DD menjadi 34 C beberapa bulan yang lalu. Setelah menjalani masa pemulihan, pemain tenis berusia 19 tahun ini kembali bertanding dalam pertandingan di Wimbledon.

Impak operasi memperkecil payudara langsung terasa pada pusingan pertama ,. Halep yang jadi lebih lincah bergerak mampu menumbangkan sesama pemain tenis muda dari Serbia, Bojana Jovanovski dalam 2 set 6-1 6-2.

Keputusan untuk memperkecil payudara diambil Halep sekitar tahun 2008, selepas bertanding di Junior France Open. Meski saat itu akhirnya sebagai juara, Halep merasa sangat terganggu dengan ukuran payudaranya kerana membuat punggungnya merasa sakit.

"Kemampuanku untuk beraksi dengan cepat sangat buruk dan payudara ini membuatku sangat tidak nyaman," keluh Halep tentang payudaranya ketika itu seperti dikutip Dailymail, Rabu (22/6/2011).

Tak hanya kelihatan di hari pertamanya di Wimbledon, efek operasi payudara juga nampak dari peringkat Halep yang terus meningkat. Dari yang semula berada di urutan 264 dunia, sejak payudaranya diperkecil peringkatnya terus memuncak dan kini menduduki peringkat 58.

Di Amerika Syarikat, operasi mengubah ukuran payudara merupakan prosedur kosmetik yang paling popular di kalangan perempuan. Pada tahun 2010, permintaan untuk operasi memperbesar payudara mencapai 296.203 kes sedangkan untuk memperkecil angkanya 82.871 kes.

Seperti diberitakan sebelumnya, permintaan operasi payudara cenderung meningkat dalam beberapa tahun belakangan. Dibandingkan tahun sebelumnya, permintaan untuk memperbesar payudara naik 2 peratus sementara untuk memperkecil justru naik lebih besar yakni 6 peratus.0 comments:

Post a Comment

Share

ENTRY POPULAR THIS WEEK